Zaterdagochtend groepscursus catzeilen voor beginners (of licht ervaren)

In deze cursus zullen we de basisprincipes van het catamaranzeilen behandelen en er naartoe werken om na de cursus in staat te zijn zelfstandig op een catamaran te varen tot windkracht 5.
Wat wordt er behandeld:
De juiste kleding (veiligheid)-  Boot zeilklaar en nachtklaar maken – Boot te water laten en verhalen – Hijsen en strijken van de zeilen – Stand en bediening van de zeilen- Omslaan en oprichten van de boot – Sturen, roerbediening – Overstag gaan – Opkruisen in breed vaarwater – Aanlopen bovenwinds gelegen punt – Gijpen- gebruik maken van de hangbanden – Trapezevaren – Hangtechniek en gewichtsverdeling. Theorie: – Schiemanswerk – Zeiltermen en benaming van onderdelen van de boot – Reglementen – Veiligheid

Instructeurs:
Tijdens de eerste les vaart er op iedere catamaran een Instructeur mee. Na de eerste les wordt de les gegeven vanuit een volgboot met de mogelijkheid om bij een catamaran aan boord te komen, wanneer dit nodig is.

Data 2024
Je kan kiezen uit een voorjaarsblok van of een najaarsblok. Boeken voor 1 januari 2023 is 35 euro korting.

1e voorjaarsblok cursus: 1e zaterdag juni en de daarop 5 volgende zaterdagen
(ofwel 1 juni, 8 juni, 15 juni en 22, 29 juni en 6 juli)
Tijden: 9:30 tot 12:00
Tarief: € 330,- pp
Geef je op door dit formulier eerste cursus in te vullen. Of klik op:

2e najaarsblok cursus: in augustus en de daarop 5 volgende zaterdagen
(ofwel 31 aug, 7, 14, 21 28, sept 5 okt)
(vakantie regio noord: = 20 juli t/m 1 september 2024)
Tijden: 9:30 tot 12:00
Tarief: € 330,- pp
(all-Inn: wedstrijd geld, boot, zwemvest, wetsuit en trapeze)
Geef je op door dit formulier tweede cursus in te vullen. Of klik op:

 

Vroegboekkorting van € 35,- bij aanmelden voor 1 januari 2024. 

Geef je snel op! Door het formulier in te vullen is je plek bevestigd. Aan het formulier is ook ideal gekoppeld dus je kan meteen betalen!

Beschrijving Dart 16
Algemeen: Ga je voor het eerst op een catamaran dan heb je wel je handen vol aan deze boot. Zoals dat is bij een catamaran:  je geen kiel maar je hebt slechts twee drijvers die niet diep in het water liggen. Dus de catamaran is instabiel echter heeft weinig weerstand wat wel weer resulteert in veel snelheid. Tevens is een catamaran overtuigd, zoals dat heet: je hebt heel veel zeiloppervlakte. Dus met het kleinste zuchtje wind speert deze boot al weg. Ofwel best wel een uitdaging zo een klein bootje met zo’n groot zeil. Echter wel de leukste, spannendste en snelste vorm van zeilen.
De Dart 16  is tov andere catamarans relatief stabiel(veel volume in de rompen) en heeft de ontwerper Yves Loday expres de bedieningsmogelijkheden beperkt gehouden. Daardoor is het een ideale catamaran om mee te beginnen. Het is een tweemansboot. Maar ook in je eentje is deze catamaran te zeilen. Er zit een fok op en een trapeze mogelijkheid. Bij harde wind kun je het grootzeil eventueel reven en kan de rolfok gemakkelijk weggerold worden. De golven neemt de Dart 16 met gemak door haar dynamische rompvorm. Er zitten geïntegreerde skeggen in de romp, geen zwaarden en een uniek kick-up roersysteem maakt wegvaren en aankomen bij een oplopend strand gemakkelijk.
De rompen zijn gemaakt van tecrothene 121 dat is een thermo plastic. Dit materiaal kan relatief goed tegen een stootje en een krasje.
De tuigage bestaat uit een roterende aero-dynamisch vormgegeven aluminium mast, vastgehouden door een voorstag en twee stagen. Het zeil is doorgelat en geeft in combinatie met de mast een aërodynamisch voordeel. Het grootzeil heeft geen giek. Het grootschoot systeem heeft kogellagers met een ratel en klem.
De Dart 16 is gemaakt in de Laser fabriek. Een grondig research en test programma geldt voor dit merk. Het resultaat kun je duidelijk terugzien in de Dart 16.

SPECIFICATIES DART 16

Lengte 4,80 m
Breedte 2,30 m
Masthoogte 7,50 m
Zeiloppervlak (reefbaar)Grootzeil 10,40 m2
Zeiloppervlak (Rol)Fok 2,70 m2
Aantal personen 1 – 2
Ideaal gewicht 75-175 kg
Zeil niveau Beginner – Expert
Race niveau Club
Rompgewicht 45 kg per romp
Extra optie Gennaker (Sail-Today heeft er daar 2 van)
Designer Yves Loday