Zeiltraining door professionals 2024

Al vele jaren organiseert Sail-Today trainingen in de winter met interessante sprekers/coaches!

Waarom zou je hier aan meedoen?
• Je kan al catamaranzeilen of zeilen, je vaart misschien al jaren, maar je weet eigenlijk niet of je het op de juiste manier doet.
• Je wilt nog sneller op je boot.
• Je wilt efficiënt een boei ronden.
• Je vaart wedstrijden of je bent van plan wedstrijden te gaan varen.
• Je wilt gewoon meer weten en de winter ook met zeilen bezig zijn.
• Het is gezellig. Je ontmoet gelijkgestemden.
De puntjes op de i
Om de puntjes nog meer op de i te zetten worden deze clincs begeleid door goede zeilers uit het wedstrijdcircuit. Deze veelal druk bezette personen maken tijd om met jou ervaringen te delen.
Theorie
Naast dat je allerhande tips en tricks over hun ervaringen te horen krijgt, vertellen desbetreffende profs bijvoorbeeld ook hoe het was op de wereldkampioenschappen of olympische spelen en hoe ze omgingen met nederlagen en overwinningen. Het is interactief, informatief, serieus en gezellig. We kiezen elke week een ander thema. We starten om 11:00. Meestal duurt de theorie tot ongeveer 13:00. Je kunt kiezen om alleen de theorie te volgen. Je kunt ook kiezen voor theorie en praktijk.
Praktijk
N.a.v. de theorie dat in dr ochtend is behandeld gaan we ook echt het water op. Heb je een eigen boot dan kun je dus op je eigen boot gecoached worden! Eventueel wordt er bij de boten (wellicht bij jouw boot) het 1 en ander uitgelegd m.b.t. de rigging. Vaak worden er boeitjes uitgelegd. Je krijgt dan van de prof te horen, hoe je het beste snelheid maakt uit de boot, hoe je een overstag het beste kunt doen etc. Vanuit de rib wordt er gecoached. Van 13:30 t/m +/- 16:00 gaan we het water op.
Let op: Ligt je boot niet op muiderzand? Boek dan een winter ligplaats. Qua kosten maakt nauwelijks uit of je de boot al in november neerlegt of pas in februari. Neem contact met www.marinamuiderzand.nl. Gedurende hele winter kun je dan blijven zeilen en bespaar je de kosten van een overdekte stalling.

Onderwerpen
De volgende onderwerpen staan op de planning: Manoeuvres, boeicontrole, modussen, starten, strategy, positie, gijpen, overstag, boottrim, foiling, alles over rondje Texel, meteorologie etc.


Diverse Coaches
We hebben elk jaar diverse coaches. Elk jaar proberen we ook nieuwe coaches uit te nodigen maar ook hebben we onze vaste coaches. Iedere coach behandelt een eigen onderwerp. Soms is er overlap qua onderwerp maar elke coach benaderd het toch weer anders. De coaches hebben 1 ding gemeen: ze hebben zich allemaal professioneel bezig gehouden met zeilen/catamaranzeilen.
Info:
• Locatie: Sail-Today
• Data: 4, 11, 18 en 25 februari, 3, 10, 17 en 24 maart
• Tijd: theorie: 11.00 – 13.00 / praktijk: 13.30 – 16.00
• Voor alle typen catamarans

Financiële Plaatje, 3 opties:

 • 8 x  theorie = 185 euro pp
 • 8 x keer theorie en praktijk 225 euro
 • 1 x meedoen 65 euro (theorie + praktijk)

Schrijf je direct in via deze lin.

Let op! Boeken voor 20 januari 2024 is een tientje vroegboekkorting!!

Opzet 2024
Let op: zoals je hieronder kunt zien is het programma zou goed als gevuld

Zondag 4 februari
Coach: Robin Mineur en Sander Mineur
Fanatiek catamaran wedstrijd zeilers en vrienden van de wintertraining. Dit jaar weer als team met z’n twee-en. Zijn enthousiast, spreken uit ervaring en kunnen het goed overbrengen.
Onderwerp: Samenwerken
Hoe zeil je als team op een catamaran. Wat is de rolverdeling. Wanneer geef je de schoot over. Hoe communiceer je.

Zondag 11 februari
Coach: Willemijn Offerman
Wedstrijdzeilster en Lid van Team NL, team Allianz. Voorheen 49er zeilers en traint op de Nacra 17. 12e overall en 10 bij het Europees Kampioenschap in Villamoura grote doel is Olympische spelen.
Onderwerp: Foilen, tactiek en strategie. Mindset psychologie in de topsport.

Zondag 18 februari
Coach: Hans Bouscholte
Spreker, leiderschapscoach, teambuilder en motivator. Manager van Holland Ocean Racing. Schipper Volvo Ocean Race. Vaarde met open catamaran 20 ft van Dakar naar Guaddaloupe. Analist Volvo ocean race NOS. Volvo Ocean Race Consultant ABN/Amro Brunel
Meer info via: https://hansbouscholte.com/
Onderwerp: Lange afstand races. Hans zal hierin zijn ruime ervaring van zowel volvo ocean race en catamarans naar voren laten komen.

Zondag 25 februari
Coaches Karel Begemann
Nu: Marketing Manager Gaastra
In 2024 is de Nacra 17 is toegevoegd aan het programma van de Nederlandse academie om een olympische medaille te winnen. Karel maakte het programma, selecteerde trainde en coachte de atleten.
Trainer coach Nacra 15 Jong Oranje juli. 2017 – jun. 2021  4 jaar
2e Wereldtitel Formule 18 catamaranzeilen 2015 in Kiel.
Winnaar van de Ronde om Texel 2013
Selectie Rio 2016 klasse nacra 17
Winnaar North Sea Regatta in de Formule 18 klasse
Onderwerp: starten, upwind zeilen en downwind zeilen

Zondag 3 maart
Coach: Han van Beverwijk
Training and coaching sailors in clinics and international regatta’s.
Specialist in single handed international sailing-classes, Optimist, Laser 4.7, Dart 18, Finn, 2.4mR, Splash, Laser Radial, Laser Standard, OK-dinghy, Solo, RSFeva and the Star-Class. (https://www.coach4sailing.nl/)
Onderwerp:  Overstag en aan de wind zeilen
Verschillen monohull en multihull zeilen. Starten, Strategie, tactiek. 

Zondag 10 maart
Coach: Peter Vink
Directeur eigenaar Nacra Sailing en Performance sails, wedstrijdzeiler
Onderwerp: Technische ontwikkelingen zeilen/rompen/boottrim
Peter Vink deelt zijn kennis als directeur/eigenaar/ontwerper van Nacra Europe. Peter is tevens fanatiek wedstrijdzeiler en heeft o.a. “De Ronde om Texel” meerdere malen gewonnen.


Zondag 17 maart
Coach: Henk Huizinga
Coach: Henk Huizinga
Henk heeft oa voor het KNMI gewerkt. Als snel specialiseerde hij zich als 1 van weinigen in cursussen voor de maritieme sector. Iedere donderdag maakt hij oa voor het Zilt Magazine een weekend weerbericht voor zeilers deze wordt gelezen door duizenden zeilers. Inmiddels heeft hij al vele zeilers les gegeven in meteo.
Onderwerp: Meteo meer begrijpen van het weer.

Zondag 24 maart
Coach: Wik Becker
Ruim 40 jaar wedstrijdervaring in diverse klassen, waarvan de laatste 15 jaar in een F18.
3 x Nederlands kampioen inshore and offshore
2 x landskampioen Eredivisie Zeilen
Diverse top 5 klasseringen op EK’s en WK’s
Winnaar ronde van Texel 2022, 2e 2023
Onderwerp: Ronde om Texel

 

 

Hieronder meer info over de coaches die ook andere jaren zijn geweest.

 

Hans van Dam

 • f18 op wedstrijdnivo en heeft aan alle belangrijke cat wedstrijden wel mee gedaan.
 • 6 x meegedaan aan de Ronde om Texel
 • Laatste Ronde texel overall gewonnen (2019)
 • Ronde om Texel 2e plek overall gewonnen (2018)
 • 4e wk f18 2018 Florida. Op laatste dag nog 2e maar daarna toch een goede 4e plek
 • Internationale wedstrijden op jachten. Oa fastned en Sidney Hobert race

Sebbe Godefroy
Sebastien (“Sebbe”) Godefroid (Antwerpen, 19 maart 1971) is een Belgische zeiler. Hij haalde een zilveren medaille in de Finn-klasse op de Olympische Zomerspelen van 1996 te Atlanta. Tijdens de spelen van 2000 en 2004 werd hij telkens zevende. Vier jaar later, op de Olympische Zomerspelen 2008 mocht hij de Belgisch vlag dragen op de openingsceremonie. In de open multihull categorie behaalde hij samen met Carolijn Brouwer de twaalfde plaats. De twee hadden jarenlang een relatie, totdat deze in 2007 op de klippen liep.
Na zijn olympische carrière legt hij zich toe op het zeilen met kajuitjachten. Hij maakt deel uit van de vaste bemanning van het zeiljacht Antilope, een Grand Soleil 43, waarmee hij als stuurman een aantal overwinningen in binnen- en buitenland behaalde. Daarnaast stond hij een jaar aan het hoofd van het Vlaamse wedstrijdzeilen bij de VYF als federaal trainer, maar door interne strubbelingen kwam hier snel een eind aan. Dankzij zijn sponsor, McDonalds, traint hij ook sinds 2008 het RBSC Youth team. Dit begon in de laser, maar evolueerde meer en meer naar de multihull, meer specifiek de nacra 15 (en sinds kort ook de nacra 17) Zijn zeilers kapen vaak het podium weg, van nationale wedstrijden tot wereldkampioenschappen.
Hij richtte de Sebbe Sailing Academy op. Met deze organisatie wil hij topzeiltrainingen beschikbaar maken voor een breder publiek.

Johan Van Kooten
Eigenaar van Hobiecat holland in Noordwijk. Specialist van Hobiecat en Reparatie/onderhoud van polyester.

Karel Begemann

Trainer coach Nacra 17 programma
Nu: Marketing Manager Gaastra
sept. 2019 – jun. 2021   1 jaar 10 maanden
Medemblik
In 2024 is de Nacra 17 is toegevoegd aan het programma van de Nederlandse academie om een olympische medaille te winnen. Karel maakte het programma, selecteerde trainde en coachte de atleten.  De focus ligt op foilen, wedstrijdvaren en aansluiting te vinden bij de internationale to
Trainer coach Nacra 15 Jong Oranje
juli. 2017 – jun. 2021  4 jaar
Na de introductie van de Nacra 15 is Karel met één team aan de slag gegaan. Met als doel om in december 2017 naar de ISAF-wereldkampioenschappen in China te gaan. Na een heel jaar trainen en strijden zijn ze erin geslaagd om de Nacra 15-kampioenschappen te winnen en te kwalificeren voor China. Daarna hebben ze een bronzen medaille weten te behalen op de Olympische Jeugdspelen in 2018 in Buenos Aires.

 • Marketing manager en Watersport bij Vinea Vakanties
 • 2e Wereldtitel Formule 18 catamaranzeilen 2015 in Kiel.
 • Winnaar van de Ronde om Texel 2013
 • Selectie Rio 2016 klasse nacra 17
 • Winnaar North Sea Regatta in de Formule 18 klasse
 • Winnaar Lange afstand race eneco Luchterduinen
 • Winnaar Onk 2012

Team Robin en Sander Mineur
De jongste trainers van de wintertraining deden aantal jaren geleden mee in het jeugdprogramma bij de ZVN en zeilde op een Hobie Dragoon. Na 3 jaar Hobie Dragoon gevaren te hebben wilde Robin en Sander Mineur door naar een nieuwe uitdaging. Daarom begonnen op een Nacra F16. Dit pakte beter uit dan Robin en Sander Mineur verwacht. Lees onder andere hieronder. In 2016 heeft men bijna alle wedstrijden gevaren die er te bedenken waren.

De F16 klasse:
Een onwijs leuke klasse om in mee te varen. Snelle boten die door vooral jeugdteams gevaren worden. Hierdoor zeil je vaak met en tegen je leeftijdsgenoten en daardoor is het niveau al snel gelijk. Ook leer je hierdoor veel van elkaar en is de sfeer op het water en het strand erg gezellig.

Robin en Sander Mineur zijn door de Sportraad Noordwijk voorgedragen als kandidaat voor de titel “Sportploeg van het Jaar”. De broers zeilen al een paar jaar met hun Nacra 16 in de Formule 16 klasse en hebben een uitermate succesvol jaar achter de rug. Zonder overdrijven kan gezegd worden dat zij afgelopen jaar bewezen hebben het beste Nederlandse team in deze klasse te zijn met de nodige overwinningen en podiumplaatsen op grote evenementen.

Open Dutch Championship Nacra at Hellecat. Robin en Sander Mineur sailed in the Nacra Open Class against the Nacra 15s, 17s, 20s and other Nacra 16s. After two days Robin en Sander Mineur sailed 9 races in beautiful conditions with sun and wind! Won 8 out of 9 races so in the end Robin en Sander Mineur finished first in the Open Class and first in the Nacra 16 class!

The Open Dutch Championship. Had a nice fleet of 13 Dutch and Belgium F16 teams. Beautiful conditions on sunday! With 6 races on sunday it was though. Robin en Sander Mineur Fought their way up the scoreboard and finished 2nd overall!

Lago di Como at the Nacra Championships!
40 teams were competing in different classes. Nacra 16 was racing in the Open Class so Nacra 15, Nacra 17 and Nacra Inter 20 were our competitors. First day Robin en Sander Mineur had a bit more wind than on the second and the third day, were Robin en Sander Mineur had light breeze. On the last day the wind came up and Robin en Sander Mineur sailed the last 3 races in 15 to 20 knots! Racing was very nice! Beautiful sailing area in between the mountains! Eventually Robin en Sander Mineur ended up first in the Nacra Open Class and therefor Robin en Sander Mineur won in the Nacra 16 Class as well!

Twee broers die het zeilen van hun ouders met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Nu zeilen ze samen op een Nacra F16 de Ronde om Texel. Filmpje youtube:

Inmiddels zeilen de gebroeders wedstrijden op de Nacra 17.

 

Mischa heemskerk
International sailor at world top level. Entrepreneur in sailing services. Designed and build a Formula 18 catamaranAn engineer by trade and fanatic sailor and heart for the sport. A seasoned veteran in different catamaran classes as well as a random event in a monohull, Mischa is a tradesman innovating and inspiring various sailing classes. A broad range of projects from a recent launched G4 luxury 40 catamaran on foils to new A-Class foiling elements. An A-Class Catamaran World Champion and seasoned Olympic coach. Mischa can be found as coach, skipper, crew, presenter, builder, designer and sail maker.* 3rd World Championship Formula 18, 2008
* 1st European Championship Formula 18, 2007
* 2 time Winner Round Of Texel (biggest catamaranrace in the world)
* 3 time Dutch National Champion Formula 18
* 2 time European Champion Hobie Tiger
* Silver World Championship RS500 2012
* Silver World Championship ORC 2 2012
* 4th place World Championship F18 2012
* World Champion A cat 2012

Gunnar Larssen
Voormalig Sales & Marketing Director, Shareholder Nacra Sailing International & Performance Sails
Wereldtitel Formule 18 catamaranzeilen 2015 in Kiel. Winnaar ronde om Texel 2016
En nog veel meer…….

 

Diederik Pauli

*1st Overall Ronde om Pampus Long distance 2012
*1st Overall Ronde om Tiengemeten Long distance 2012
*1st NL Nacra F20 Carbon 2012
*1st Overall Ronde om Pampus Long distance 2013

Oscar Zeekant
2e Wereldtitel Formule 18 catamaranzeilen 2015 in Kiel.
Winnaar van de Ronde om Texel 2013
Winnaar North Sea Regatta Formule 18 klasse
Winnaar Lange afstand race eneco Luchterduinen
Winnaar onk 2012

Thijs Visser:
Thijs grew up with the catamaran. From the age of eight he sailed as a crew with his father, For a few years Thijs combined catamaran sailing with one-man boats, like the optimist and Laser, until this no longer worked out. He swapped the Laser with the Formula 18 and began racing in the European F18 circuit. When in the autumn of 2008 World Champion Coen de Koning asked him to sail together, there was no second guessing it. The opportunity was grasped with both hands and at 19 years of age, Thijs became the youngest World Champion in the Formula 18 class ever. Thanks to this achievement Thijs and Coen were chosen as the best sailors of the Netherlands, and Thijs won the prestigious Conny van Rietschoten Trophy.

Next to sailing, Thijs also graduated as architectural engineer in March 2013. Late 2012 Thijs transferred to the new Olympic Nacra 17 class and was part of the Dutch olympic squad. Together with Mandy Mulder (winner of a silver medal in Beijing, 2008) he dominated the first half of the 2013 season by, among others, winning the first ISAF Worldcup in Palma.

– (youngest) World champion F18 class 2009
– World champion Nacra Infusion class 2011
– WinnerPrinses Sofia ISAF Worldcup Nacra 17 class Palma de Mallorca 2013
– 13th place during the World championships Nacra 17, Scheveningen 2013
– 7th place during the European championships Nacra 17, Dervio (Comomeer) 2013
– 4 national titles in several different catamaran classes

Cas van Oord
Sailing instructor/Trainer and sailing coach Vinea
oktober 2006 – heden (10 jaar 4 maanden)Friesland, Nederland
– Give sailing lessons
– Coach sailing instructors to improve their teaching.
– Analysis
– Personal learning goals
– Training sailing instructors to a high personal level of sailing
– Creating a methodical learning process
– Responsibility during sailing of up to 100 people
– Managing the daily processes in a sailing school(50-100 people)
Internship
The great cup
januari 2013 – mei 2013 (5 maanden)
The great cup is builder of the GC32. A high performace 32 ft catamaran that is able to fly above the water. The great cup also created the great cup sailing series, which is the first sustainable high performance racing cup in the world.
Vanuit het Hobie 16 jeugdprogramma zijn een aantal enthousiaste zeilers doorgestroomd naar de Formule 18 klasse. Voormalige teamgenoten Cas van Oort en Karel Begemann stappen beide op bij twee bekende routiniers. Van Oort en Begemann hebben vorig jaar tijdens het WK Formule 18 in Knokke (België) al laten zien dat zij klaar zijn voor deze klasse.
Ronde om Texel. In 2010 voer Karel Begemann samen met Cas van Oort op de Hobie 16 in 7:32 uur.
Nederlandse teams laten zich duidelijk zien tijdens Eurocat 2009
Boot van Van Oort/Begemann als 5e en de Geo-vastgoed boot van Wijnand/Dusoswa als 7e. “De wekelijkse trainingen beginnen duidelijk haar vruchten af te werpen. Je ziet de jeugdteams met sprongen vooruit gaan. Dat we ons nu al met vier boten bij de eerste tien internationale teams kunnen voegen is echt super!”, glundert Cas van Oort.
Olympic medallist Darren Bundock Sails with Cas van Oort
Bundock, racing with 20-year-old crew Cas Van Oort, completed his lead-up to the F18 world championships in France with victory in the Wassenaar F18 class event on the Dutch coast on the weekend where the C2 Formula 18 secured first, third and fourth place overall.
Bundock who with Van Oort won two of the six races in The Netherlands
WereldHavenDagen Rotterdam
Tijdens de Rotterdamse Wereldhavendagen op vrijdag 2 september 2011 organiseerde de F18-klasse een Team Match Race als demonstratiesport. Daarvoor werden zes boten verdeeld over twee teams. Namens Team Boskalis deden de gelegenheidsduo’s Frank de Waard/Menno Vercouteren en Sam Frank/Eelco Boers mee. Zij vormden een ploeg met de F18-wereldkampioenen Darren Bundock en Jeroen van Leeuwen. Dit trio moest het opnemen tegen de formatie Coen de Koning/Thijs Visser, Mischa de Munck/Froukje Feenstra en Andrew Macpherson/Cas van Oort.

Jolbert van Dijk

Welkom

Coen de Koning
Geboortedatum: 5 april 1983
Woonplaats: Hoorn
Vereniging: WSV Hoorn
Zeilnummer: NED 244
Coach: Guido Alkemade

Coen de Koning staat bekend als een ervaren catamaran-zeiler, en heeft daarnaast ook vele uren gemaakt op verschillende soorten multi-hulls. Maar ook Coen begint zijn sportieve carrière in de Optimist. In 2008 wordt De Koning wereldkampioen in de F18-catamaran. Hij staat meerde malen op het podium tijdens de Ronde om Texel. In 2013 stapt De Koning in het Olympische avontuur in de nieuwe Nacra 17-klasse, en wordt hij in datzelfde jaar samen met Mandy Mulder Europees Kampioen. Het duo is op weg naar Rio 2016, scoort goed op het Olympische Test event met een vierde plek en teleurstellend op het WK 2014. Tot op heden is 2015 geslaagd met een Olympische kwalificatie op zak, een derde plaats op het EK en idem op het Olympisch test event 2015. En ook tijdens de World Cups in 2015 halen ze twee maal een derde plaats. Tijdens de Spelen van Rio weet dit duo zich niet te kwalificeren voor de medal race, ze eindigen op een 14de plaats.

Na 2012 kiest Mulder met Coen de koning voor het avontuur in de nieuwe olympische catamaranklasse, de Nacra 17. Na een wervelende start in deze spectaculaire catamaran

Coen de Koning en zijn nieuwe coach Guido Alkemade spraken met Zeilen over hun Road to Rio.

Coen de Koning en Mandy Mulder na dag 2 WK zeilen

Compilatie voorjaar 2010 – Coen de Koning & Thijs visser

Paul Brouwer
In 2006 winnaar van de Ronde om Texel
Laatste jaren actie met A-cat en foiling
Tot +- 2010 actief wedstrijden gedaan

Laurent Verbeeck
Owner of catacare. Catacare is de exclusieve importeur voor België van Goodall Design, een Australisch merk van ‘high performance’ catamarans. Door de jarenlange ervaring van Laurent binnen de multihull wereld, kent hij de catamaran als geen ander.

Menno Vercouteren
Menno Vercouteren is oa al jaren wedstrijdleider van Rondje Texel en oa North Sea Regatta en is zelf actief wedstrijdzeiler

Stephan Dekker
Actief F18 catamaranzeiler en ook trainer coach Nacra 15. In 2017 1e plaats WK f18 met Mischa Heemskerk. Kan ook als ex zeilmaker zeer veel vertellen over zeiltrim en rigging

Florine Bramervaer
Vaarde aantal jaar op hoog nivo op de nacra 15. Traint bij het Nationaal Topzeilcentrum in Scheveningen. Vaart nu professioneel 49erFX-klasse met Olympische Spelen van 2024 als haar doel.

Ad Noordzij
Ad Noordzij is fanatiek catamaran zeiler met zijn ligplaats op Muiderzand. Vaart al jaren f18 op wedstrijdnivo en heeft aan alle belangrijke cat wedstrijden wel mee gedaan. Dit jaar nog de st Barth Cata Cup, Stockholm Archipelago Raid. Verder oa in 2019 3e plaats op het ONK en in 2018 11e op de europese kampioenschappen.