Jeugdzeilen catamaran Dart 16 2024

Voor wie?
– Je hebt al eens gevaren in een optimist
– Je hebt al een keer catamaran gezeild maar je wilt verder.
– Je hebt nog geen watersport ervaring en catamaranzeilen lijkt je wel wat.
– Je vindt het leuk om met een groep van +/- 12 leeftijdsgenoten het water op te gaan.
– Leeftijd: 13 t/m 16 jaar
– Je bent ook mee geweest met het watersportkamp van Sail-Today en je wilt graag catamaranzeilen.

Ga je voor het eerst op een catamaran dan heb je wel je handen vol aan deze boot. Zoals dat is bij een catamaran:  je geen kiel maar je hebt slechts twee drijvers een klein platvorm die niet diep in het water liggen. Dus de catamaran is zeer instabiel! Weinig weerstand wat weer resulteert in veel snelheid. Tevens is een catamaran overtuigd, zoals dat heet: je hebt heel veel zeiloppervlakte. Dus met het kleinste zuchtje wind speert deze boot al weg. Ofwel best wel een uitdaging zo een klein bootje met zo’n groot zeil. Echter wel de leukste, spannendste en snelste vorm van zeilen!

We zullen de grondbeginselen van het catamaranzeilen behandelen en werken toe naar het zelfstandig en veilig kunnen hanteren van een catamaran in verschillende omstandigheden. We varen ook met spinaker en om lekker actief bezig te blijven zal ook het wedstrijdzeilen aan bod komen. Voor deze training varen wij op de Dart 16.  Ook zijn er mogelijkheden om de dart 16 een keer te proberen of de hobie 16.

Wat wordt er behandeld
De juiste kleding (veiligheid)-  Boot zeilklaar en nachtklaar maken – Boot te water laten en verhalen – Hijsen en strijken van de zeilen – Stand en bediening van de zeilen- Omslaan en oprichten van de boot – Sturen, roerbediening – Overstag gaan – Opkruisen in breed vaarwater – Aanlopen bovenwinds gelegen punt – Gijpen- gebruik maken van de hangbanden – Hangtechniek en gewichtsverdeling.
Theorie: – Schiemanswerk – Zeiltermen en benaming van onderdelen van de boot – Reglementen – Veiligheid
Instructeurs Afhankelijk van de wind zal er op elke catamaran een instructeur zijn de eerste lessen. Nadat er zelfstandig gevaren kan worden is er begeleiding van uit de begeleidingsboot.

Gezellige dag: 
Naast dat je wat leert is het ook sociaal gezien ook leuk. Je vaart samen met ongeveer 12 cursisten. Een leuke groep met verschillende leeftijden in de buitenlucht.

Zelfde tijden
Deze cursus valt gelijk met de cursus voor kinderen van 7 t/m 14 jaar diverse sporten. Heb je misschien broers en zussen die dat willen doen dan zijn ze daar van harte welkom.Ouders kunnen de kinderen tegelijk brengen. Klik hier voor info cursus diverse sporten.

Data:
Voorjaarscursus  6 zondagen van 9:30 t/m 12:30
2, 9, 16, 23, 30 juni en 7 juli

Najaarscursus
6 zondagen van 9:30 t/m 12:30
8, 15, 22, 29 sept, 6, 13 okt

Tarief: € 295,- (boot, zwemvest, wetsuit en trapeze)

Geef je op via dit formulier of hier op te klikken: 

Vroegboekers voor 1 januari dit jaar worden beloond met 25 euro korting!!

Door het formulier in te vullen is je plek bevestigd. Aan het formulier is ook ideal gekoppeld.

 

De Dart 16  is tov andere catamarans relatief stabiel(veel volume in de rompen) en heeft de ontwerper Yves Loday expres de bedieningsmogelijkheden beperkt gehouden. Daardoor is het een ideale catamaran om mee te beginnen. Het is een tweemansboot. Maar ook in je eentje is deze catamaran te zeilen. Er zit een fok op en een trapeze mogelijkheid. Bij harde wind kun je het grootzeil eventueel reven en kan de rolfok gemakkelijk weggerold worden. De golven neemt de Dart 16 met gemak door haar dynamische rompvorm. Er zitten geïntegreerde skeggen in de romp, geen zwaarden en een uniek kick-up roersysteem maakt wegvaren en aankomen bij een oplopend strand gemakkelijk. De rompen zijn gemaakt van tecrothene 121 dat is een thermo plastic. Dit materiaal kan relatief goed tegen een stootje en een krasje. De tuigage bestaat uit een roterende aero-dynamisch vormgegeven aluminium mast, vastgehouden door een voorstag en twee stagen. Het zeil is doorgelat en geeft in combinatie met de mast een aërodynamisch voordeel. Het grootzeil heeft geen giek. Het grootschoot systeem heeft kogellagers met een ratel en klem. De Dart 16 is gemaakt in de Laser fabriek. Een grondig research en test programma geldt voor dit merk. Het resultaat kun je duidelijk terugzien in de Dart 16. Specificaties Dart 16 Lengte 4,80 m Breedte 2,30 m Masthoogte 7,50 m Zeiloppervlak (reefbaar)Grootzeil 10,40 m2 Zeiloppervlak (Rol)Fok 2,70 m2 Aantal personen 1 – 2 Ideaal gewicht 75-175 kg Zeil niveau Beginner – Expert Race niveau Club Rompgewicht 45 kg per romp Extra optie Gennaker (Sail-Today heeft er daar 2 van) Designer Yves Loday

Hobie 16
De Hobie 16 is een kleine catamaran. Tegenwoordig varen er meer dan 350.000 Hobie Cats rond. Daarmee is het na de Laser de meest voorkomende zeilboot. De eerste catamaran die Alter ontwierp was de Hobie 14 in 1967. Twee jaar later werd de Hobie 16 gelanceerd, een ontwerp dat voortbouwde op de eerdere Hobie 14. In het buitenland zie je Hobie 16’s veel bij bootverhuur bedrijven. Ook daarom is handig deze boot te beheersen De Hobie Cat is een snelle boot bij wat meer wind, omdat hij weinig contactoppervlak met water vertoont in de lengte richting. De Hobie 16 (en 14) heeft geen zwaard wat het verlijeren moet tegen gaan maar makkelijker het strand opvaren is. De Hobie 16 (en 14) heeft daarom een asymmetrische romp welke bol is aan de binnenkant en vlak aan de buitenkant. Dit principe is gelijk aan een vliegtuigvleugel. Bij het varen op hogere snelheden ontstaat aan de ronde binnenkant van de lij romp een onderdruk welke de boot naar loef dirigeert (tegen de wind in). De tweede romp (loef, bovenwinds) dient daarom (enigszins) uit het water gehouden te worden. De hobie 16 heeft zogenaamde bananenrompen. Bij dit ontwerp is het belangrijk waar je op de trampoline zit bij een bepaalde koers. De boot kan makkelijk omslaan. Dit maakt de Hobie 16 een relatief moeilijke boot om op te varen. Maar het is wel een leerzame catamaran. Je wordt direct afgestraft als je op de verkeerde plek op de boot zit. De Hobie Cat wordt opgetuigd met een grootzeil en meestal ook een fok. Een spinnaker is mogelijk, maar niet toegelaten in wedstrijden, omdat voorbijsteken dan nog moeilijker zou worden. De Hobie Cat wordt normaal met twee personen gezeild.