Donderdagavond groepscursus gevorderd catzeilen seizoen

Kun je al beetje catamaranzeilen en wil jij je vaardigheden naar een hoger niveau tillen, dan is de donderdagavondcursus wellicht iets voor jouw.

Je hebt de mogelijkheid om op diverse catamarans te varen. Je kan denken aan de hobie 16, dart 18, Nacra 570 maar de F18. Dus in principe op alle boten die we hebben. Er zal natuurlijk ook altijd naar de weersomstandigheden gekeken worden.

In deze cursus zal het professionaliseren van je vaardigheden centraal staan. Er wordt in de groep getraind. Vanuit de basisprincipes van het catamaranzeilen gaan we iets verder. In de groep worden ook wedstrijdjes georganiseerd.
Wat ga je doen woensdagavond training:
Verbeteren overstag gaan – Verbeteren Gijptechnieken – Opkruisen in breed vaarwater – Aanlopen bovenwinds gelegen punt – Afvaren van hoger wal en langswal – Aankomen aan hoger wal en langswal – Hangtechniek en gewichtsverdeling met gebruik van de hangbanden –Boot stilleggen en op gang brengen – verbeteren omslaan en oprichten van de boot – Deinzen, stilliggen – Veilig handelen en gebruik maken van windvlagen – Gesleept worden – Zeil aan- en afslaan – Stand en bediening van de zeilen – Sturen en roer- bediening  – Opkruisen nauw vaarwater – Afmeren van de boot – Veilig handelen bij windvlagen – Zeiltrim
Optimale koersen, starten en startprocedures (bij wedstrijdzeilen) en tactieken.
Theorie – Schiemanswerk – Zeiltermen en benaming van onderdelen van de boot – Reglementen/wedstrijdregels – Onderhoud van de boot – Veiligheid

Gezellige avond: Naast dat je wat leert is het ook sociaal gezien een leuke avond. Je vaart samen met ongeveer 14 cursisten. Een leuke groep met verschillende leeftijden. Daarnaast is het clubhuis op woensdagavond open.

Vergevorderde groep en gevorderde groep
De vergevorderde groep zal meedoen met de wedstrijden op woensdagavond dus zal ook tijdens de training de focus meer op wedstrijdzeilen en gennakerzeilen liggen dan bij de gevorderden op donderdagavond. De gevorderden zullen ook gennaker les krijgen. Bedoeling van deze cursussen moet ook zijn dat je op diverse catamarans goed kan varen. Vorige jaren werd deze cursus tegelijk met vergevorderden cursus gegeven om beter gebruik te maken van alle diverse boten hebben we besloten de gevorderde groep naar de donderdagavond te verplaatsen.

Instructeur
Peter Renssen geeft deze lessen. Hij doet dit al enkele jaren met heel veel enthousiasme.
Peter gaf in zijn jonge jaren al les op de catamaran in Knokke in Belgie. Inmiddels werkt Peter al meerdere jaren bij Sail-Today en kent alle boten van Sail-Today dus als geen ander. Hoe ze in elkaar zitten, maar ook hoe ze varen. Peter is ook ontwerper en uitvinder van de Kitetender. Dat is een boot die voortgedreven wordt door een kite. Ofwel hij vindt alles wat drijft en snel gaat interessant.

Start/tijden 2024:
Donderdag 2 mei daarna alle opeenvolgende donderdagen t/m 31 augustus.
2, 9, 16, 23, 30 mei, 6, 13, 20, 27 juni, 4, 11, 18, 25 juli, (1 aug, 8, 15), 22, 29 aug.
Elke keer van 19.00 uur tot 21.00. Op 1, 8 en 15 augustus is er geen les. Veel mensen zijn dan op vakantie.(vakantie regio noord: = 20 juli t/m 1 september 2024).

 

Donderdagavond gevorderd Tarief: € 655,-
(all-Inn: wedstrijd geld, boot, zwemvest, wetsuit en trapeze)

Enthousiastelingen en early birds worden beloond met € 45 extra korting voor boeken voor 1 januari 2024 Houd er rekening mee dat dit een populaire training is.  Om teleurstellingen te voorkomen, wees op tijd met boeken. We hebben een beperkt aantal boten en plekken.

 

Geef je op via het dit formulier of klik op: .

Door het formulier in te vullen is je plek bevestigd. Aan het formulier is ook ideal gekoppeld dus je kan meteen betalen!

Eigen boot en met je eigen boot mee doen aan de cursus?
Dit kan je ontvangt dan 157,50 euro korting. Dit geldt ook als je naast de cursus een onbeperkt kaart hebt.
In het formulier kun je dit aangeven.

Gebruik van wetsuit, trapeze en zwemvest is bij een catamarancursus gratis.

 

Hobie Tiger
De Hobie Tiger is sinds 1996 een waar icoon in de catscene. De Hobie Tiger is een F18. F18’s voldoen aan een boxregel en zijn niet een echte ontwerpklasse … waardoor ontwerpwijzigingen en innovaties mogelijk zijn met behoud van strikte controle over materialen en afmetingen.
De Tiger werd verder geüpgraded en won grote evenementen. Toen werd in 2004 de Capricorn F18 geïntroduceerd… een gamechanger waarop alle huidige F18-ontwerpen zijn gebaseerd. Hoewel de Tiger op dit moment niet meer in productie is, is hij wereldwijd nog steeds erg populair (ongeveer 2700 gefabriceerd) en stond hij ter overweging als de multihull voor de Olympische Spelen van 2016, samen met de Hobie 16. Er wordt tot op de dag van vandaag competitief geracet met de Tiger op F18-evenementen
Gewicht van de Hobie Tiger
Volgens de internationale F18-regels moeten boten minimaal 180 kg (396 lbs) volledig wegen. Typisch kwamen Tijgers uit de fabriek tussen 180 kg (396 lbs) en 184 kg (405 lbs).
Bemanningsgewicht Hobie Tiger
Dit is het mooie van de Formule 18-klasse. F18’s gebruiken een gegradueerde weegschaal en de grootte van het zeilplan, afhankelijk van het gewicht van de bemanning. Dit brengt het concurrentieveld gelijk en helpt de prestaties van de boot gelijk te maken – door meer te vertrouwen op het zeilvermogen en de vaardigheid van de boot. De bemanning bestaat uit 2 personen met een minimaal gecombineerd bemanningsgewicht van 115 kg (253 lbs). De bemanning moet de zeilplannen gebruiken (zoals gedefinieerd in de internationale F18-regels paragraaf G.2.3) in overeenstemming met de volgende gewichtscategorieën: (1) Bemanning tussen 115 kg (253 lbs) en 130 kg (286 lbs) moet zeilen met de kleine fok en kleine spinnaker en dan extra gewicht dragen gelijk aan de helft van het verschil tussen hun werkelijke gewicht en 130 kg (286 lbs). (2) Bemanning tussen 130 kg (286 lbs) en 140 kg (308 lbs) zal varen met de kleine fok en de kleine spinnaker en mag geen extra gewicht dragen. (3) Bemanning tussen 140 kg (308 lbs) en 150 kg (330 lbs) mag de grote jib en de grote spinnaker gebruiken en moet dan het extra gewicht dragen dat gelijk is aan de helft van het verschil tussen hun werkelijke gewicht en 150 kg (330 lbs) . (4) Bemanning met een gewicht van 150 kg (330 lbs) en meer mag de grote jib en de grote spinnaker gebruiken zonder enig extra gewicht te dragen. De F18-klasse maakt gebruik van twee verschillende zeilplannen, afhankelijk van de bovenstaande gewichtsschaal. Afmetingen klein zeilplan: Fok – 3,45 m2 Main – 17 m2 Spinnaker – 19 m2 Groot zeilplan afmetingen: Jib – 4,15 m2 Main – 17 m2 Spinnaker – 21 m2 Typisch is het allround optimale Tiger-bemanningsgewicht 340 tot 360 lbs en gebruikt de grote zeilen.
Vaarkenmerken Hobie Tiger
De Tiger is ontworpen met het oog op een briesje. De prestaties tegen de wind zijn soepel en zelfverzekerd. Wees voorbereid op veel dubbele val-tijd en houd de boot in een evenwichtige trim. In lichte omstandigheden moet het gewicht van de bemanning naar voren zijn naar de voorste dwarsbalk en verdeeld zijn… bemanning aan de lage kant en schipper aan de hoge kant. Dit is om die drijvende boeg in het water te houden en helpt de achtersteven omhoog te brengen. Naarmate de windsnelheid toeneemt, beweegt de bemanning naar de hoge kant en op de trapeze wanneer dat nodig is. Dubbel hangen begint meestal bij wind van meer dan 15 knopen. Door met de mastrotatie en grootschool te spelen, blijft de boot vlak beheersbaar bij meer en minder wind.  Als de wind toeneemt, moet de schipper de boot in de “wild thing” -modus (romp omhoog) houden. Dit is een evenwichtsoefening die afhankelijk is van de positie van de bemanning en een zeer snelle manier om met de wind mee te zeilen. Terwijl de wind blijft toenemen … zal de bemanning overgaan naar de hoge kant en uiteindelijk naar de trapeze, waarbij zowel schipper als bemanning naar achteren gaan. Benedenwinds is de Tiger vergevingsgezinder vanwege het verhoogde drijfvermogen in de boeg en de lift die door de spinnaker wordt geboden. Je kunt het harder met de wind mee  De Tiger vliegt niet in plané en is niet zo snel als de Wildcat benedenwinds . Maar de zachte rocker van de symmetrische rompen zorgt voor gemakkelijker varen in ruwe omstandigheden. De besturing voelt wat “zwaar” aan in vergelijking met de Wildcat. Upwind hebben zowel de Tiger als de Wildcat een vergelijkbare snelheid. In lichte omstandigheden zijn de boten redelijk gelijk, zowel bovenwinds als benedenwinds. De mast is stevig (traangedeelte versus het vleugelgedeelte van de Wildcat) en is niet vatbaar voor overmatig buigen (draai aan de bovenkant) bij windvlagen.

Nacra F18

Nacra Infusion

Nacra 570
Nacra 570 catamaran is een moderne twee-‘mans’ skeg catamaran met of zonder spinaker en dubbel-trapeze. Deze catamaran is 5,7 m lang, het zeiloppervlak van fok & grootzeil zijn samen 21,4m2 en de gennaker meet 21m2. Opgetuigd met alle zeilen is het totale zeiloppervlak 42,4m2. Deze zeilgrootte is vergelijkbaar met een F18.

Specificaties Nacra 570
Lengte 5,70 m
Breedte 2,44 m
Diepgang 0,20 m
Gewicht 154 kg
Zeiloppervlak 21,4 m2
Gennaker 21 m2

Uitgevoering
Mainsail Pentex met foam latten
Fok Pentex wit
Spinnaker set met snuffer systeem
4x Adjustable trapeze systeme
Carbon joystick
1:16 Cunningham system
1:10 mainsheet
Footstreps on the hull

 

 

Beschrijving Dart 16
Algemeen: Ga je voor het eerst op een catamaran dan heb je wel je handen vol aan deze boot. Zoals dat is bij een catamaran:  je geen kiel maar je hebt slechts twee drijvers die niet diep in het water liggen. Dus de catamaran is instabiel echter heeft weinig weerstand wat wel weer resulteert in veel snelheid. Tevens is een catamaran overtuigd, zoals dat heet: je hebt heel veel zeiloppervlakte. Dus met het kleinste zuchtje wind speert deze boot al weg. Ofwel best wel een uitdaging zo een klein bootje met zo’n groot zeil. Echter wel de leukste, spannendste en snelste vorm van zeilen.
De Dart 16  is tov andere catamarans relatief stabiel(veel volume in de rompen) en heeft de ontwerper Yves Loday expres de bedieningsmogelijkheden beperkt gehouden. Daardoor is het een ideale catamaran om mee te beginnen. Het is een tweemansboot. Maar ook in je eentje is deze catamaran te zeilen. Er zit een fok op en een trapeze mogelijkheid. Bij harde wind kun je het grootzeil eventueel reven en kan de rolfok gemakkelijk weggerold worden. De golven neemt de Dart 16 met gemak door haar dynamische rompvorm. Er zitten geïntegreerde skeggen in de romp, geen zwaarden en een uniek kick-up roersysteem maakt wegvaren en aankomen bij een oplopend strand gemakkelijk.
De rompen zijn gemaakt van tecrothene 121 dat is een thermo plastic. Dit materiaal kan relatief goed tegen een stootje en een krasje.
De tuigage bestaat uit een roterende aero-dynamisch vormgegeven aluminium mast, vastgehouden door een voorstag en twee stagen. Het zeil is doorgelat en geeft in combinatie met de mast een aërodynamisch voordeel. Het grootzeil heeft geen giek. Het grootschoot systeem heeft kogellagers met een ratel en klem.
De Dart 16 is gemaakt in de Laser fabriek. Een grondig research en test programma geldt voor dit merk. Het resultaat kun je duidelijk terugzien in de Dart 16.

SPECIFICATIES DART 16

Lengte 4,80 m
Breedte 2,30 m
Masthoogte 7,50 m
Zeiloppervlak (reefbaar)Grootzeil 10,40 m2
Zeiloppervlak (Rol)Fok 2,70 m2
Aantal personen 1 – 2
Ideaal gewicht 75-175 kg
Zeil niveau Beginner – Expert
Race niveau Club
Rompgewicht 45 kg per romp
Extra optie Gennaker
Designer Yves Loday

Hobie 16

De Hobie 16 is een kleine catamaran. Tegenwoordig varen er meer dan 350.000 Hobie Cats rond. Daarmee is het na de Laser de meest voorkomende zeilboot. De eerste catamaran die Alter ontwierp was de Hobie 14 in 1967. Twee jaar later werd de Hobie 16 gelanceerd, een ontwerp dat voortbouwde op de eerdere Hobie 14. In het buitenland zie je Hobie 16’s veel bij bootverhuur bedrijven. Ook daarom is handig deze boot te beheersen

De Hobie Cat is een snelle boot bij wat meer wind, omdat hij weinig contactoppervlak met water vertoont in de lengte richting.

De Hobie 16 (en 14) heeft geen zwaard wat het verlijeren moet tegen gaan maar makkelijker het strand opvaren is. De Hobie 16 (en 14) heeft daarom een asymmetrische romp welke bol is aan de binnenkant en vlak aan de buitenkant. Dit principe is gelijk aan een vliegtuigvleugel. Bij het varen op hogere snelheden ontstaat aan de ronde binnenkant van de lij romp een onderdruk welke de boot naar loef dirigeert (tegen de wind in). De tweede romp (loef, bovenwinds) dient daarom (enigszins) uit het water gehouden te worden.

De hobie 16 heeft zogenaamde bananenrompen. Bij dit ontwerp is het belangrijk waar je op de trampoline zit bij een bepaalde koers. De boot kan makkelijk omslaan. Dit maakt de Hobie 16 een relatief moeilijke boot om op te varen. Maar het is wel een leerzame catamaran. Je wordt direct afgestraft als je op de verkeerde plek op de boot zit.

De Hobie Cat wordt opgetuigd met een grootzeil en meestal ook een fok. Een spinnaker is mogelijk, maar niet toegelaten in wedstrijden, omdat voorbijsteken dan nog moeilijker zou worden. De Hobie Cat wordt normaal met twee personen gezeild.

Wat is de Dart 18 voor boot?
De Dart 18 is een strikte one-designklasse waarbij geen tot weinig aanpassingen gemaakt mogen worden. De Dart 18 wordt tijdens wedstrijden als tweemansboot (met fok) of als eenmansboot (zonder fok) gevaren.
De Nederlandse klasse is een actieve klasse die veel met elkaar onderneemt. Zo organiseren zij 7 races zelf en nemen zij deel aan 8 andere races, variërend van grote nationale wedstrijden. In Zuid-Afrika is een grote hoeveelheid zeilers die de Dart varen. Meestal komen een aantal van hen ook naar de WK’s en EK’s. Ook in Japan, China en Canada zijn actieve Dart-zeilers. Verder zijn in Europa veel actieve Dart-zeilers te vinden in Frankrijk, België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Portugal.

De boot is 40 jaar geleden ontworpen door de Engelsman Rodney March, bekend van de olympische Tornado. De Dart is eenvoudig en is snel op en af te bouwen. Doordat het platform (de twee rompen en de “beams”) makkelijk uit elkaar te halen is, is de boot ook erg gemakkelijk te vervoeren achter een kleine auto.

De rompen van de Dart zijn gemaakt van polyester en afgewerkt met gelcoat dit maakt de boot relatief stijf en snel. Je hebt wel snel kans op beschadigingen. Als je in de trapeze staat en je valt naar voren als de boot wilt duiken, vang je zelf dan op met je hand en laat je niet met je heup tegen de romp vallen – pas vooral op met je trapeze haak. De romp is daar te kwetsbaar voor en voor je het weet zitten er krakers in de romp (en daar kan water door heen komen).
De roeren gaan makkelijk omhoog wanneer je bv. op een ondiepte (zandbank,wier) vaart. Toch blijft dit een mechanisme dus controleer dat elke keer wanneer je gaat varen, en voordat je ze aan de boot vast klikt, of het roerblad makkelijk oploopt (laat hem even tegen je voet oplopen!). Daarnaast als je weet dat het ondiep wordt, gooi de roertje dan alvast los! Dit scheelt een harde klap op het mechanisme.
De tuigage bestaat uit een roterende aero-dynamisch vormgegeven aluminium waterdichte mast, vastgehouden door een voorstag en twee stagen. Het zeil is doorgelat en geeft in combinatie met de mast een aërodynamisch voordeel. Het grootzeil heeft geen giek. Het grootzeil is bovenin de mast bevestigd met een haak. Let op: dit inhaken vergt wat ervaring. Met de uitgevoerde mastbegrenzer is de bolling van het zeil te trimmen.

Lengte: 5,48 m

Breedte: 2,28 m

Massa: 134 kg

Grootzeil: 12,92 m2

Fok: 3,16m2

Totaal zeiloppervlak: 16,08 m2

Tuigage: Torentuig

Status: internationaal

Ontwerper: Rodney March

F18